Thursday, January 7, 2010

Berdialog satu pendekatan yang bijak..

Isu Kalimah Allah : DPPP Sedia Berdialog Dengan Ketua Paderi

Dewan Pemuda Pas Pusat sedia berdialog dan berbincang dengan ketua paderi roman katolik Kuala Lumpur sebagai usaha menjelaskan isu sebenar berhubung penggunaan kalimah Allah dalam akhbar The Herald.

Ketuanya, Nasrudin Hassan at-Tantawi berkata, penjelasan dan perbincangan adalah penting sebagai memperbaiki segala salah faham yang berlaku pada hari ini.

Menurutnya, peranan dan tanggungjawab Dewan Pemuda Pas untuk menjelaskan kedudukan isu adalah penting supaya keadaan tidak bertambah buruk.

“Itu memang sikap kitalah. Kita akan memberikan penjelasan dan kita akan berikan hujah bagi melihat kedudukan sebenar isu ini dan kita akan melihat apa sebenarnya tindakan mereka, apa sebenarnya tujuan mereka, apa maksud mereka, apa motif mereka,” katanya.

Nasrudin berkata demikian kepada pemberita sebagai mengulas tentang pertemuannya bersama Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, tidak lama lagi.

Menurutnya, dalam perbincangan itu nanti Dewan Pemuda Pas akan menyatakan sikap umat Islam serta prinsip-prinsip Islam terhadap isu ini.

Walau bagaimanapun, tarikh serta tempat pertemuan itu masih belum ditetapkan dan bergantung kepada kelapangan pihak paderi terlibat.

“Itu kita belum putuskan lagi dan kita cadang akan adakan buat di pejabat Tan Sri Murphy sendiri. Kita dah hantar surat dan masih menunggu respon daripada pihak mereka. Kita juga masih belum menetapkan tarikh dan terbuka kepada pihak mereka pada bila-bila masa sahaja,” katanya. – FANSURINA ABDULLAH (TVS)


P/s- Secara dasar agak bijak pendekatan DPPP dalam isu Pengunaan kalimah Allah,dimana pendekatan berdialog adalah jalan yang bijak dari sudut penerangan dan pemahaman kepada non-muslim.. cara ini telah lama di praktik oleh Shiekh Ahmed Deedat sejak awal dulu lagi. dimana ia berkesan dan membawa impak yang besar pada perkembangan islam di zaman beliau. kebijaksanaan beliau dalam m'gupas tiap2 isu yang di bangkitkan dengan cara hikmah mampu memetik hati-hati yang mendengar dan sekaligus memahami apa yang di sampaikan beliau... DPPP perlu bijak dalam berhujah. jangan sesekali dailog itu nanti di manipulasikan oleh dorongan semangat dan perasaan. biar ianya berjalan dengan iringan akal dan menjaga etika pemikiran. semoga usaha DPPP mampu membawa impak yang besar pada perubahan pendekatan yang diambil.

No comments:

Post a Comment